Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


Det arkæologiske Nordengland (3:3)

"Det arkæologiske Nordengland"
 
I tredje og sidste afsnit i programrækken, er sidste stop på rejsen York, som er en hyggelig middelalderby med skæve huse og smalle gader. Under vikingetiden bosatte vikinger sig i byen efter invasionen. Foruden levn fra romerriget kan man derfor også finde levn fra de vikinger, der havde bosat sig.
Dk4 besøger byens middelaldergader, en udgravning og ikke mindst York Minister, som er byens smukke katedral.

Frantz i_YorkFoto: Frantz Howitz

Over tre programmer inviterer dk4 seerne på en tidsrejse gennem det arkæologiske Nordengland,der turistmæssigt set er en uopdaget juvel.

Gennem mange år har dk4´s Frantz Howitz besøgt aktuelle arkæologiske udgravninger rundt om i Danmark. Nu har han været en tur i Nordengland for at bese arkæologiske seværdigheder og møde lokale eksperter som f.eks. Englands førende arkæolog Richard Hall. Det var ham, der ledede den berømte udgravning af en vikingebosættelse i Coppergate i York. Frantz Howitz mødte Richard Hall i en lignende aktuel udgravning i Hungate og talte med ham om Vikingetidens England og de nye arkæologiske undersøgelser, der også indbefatter helt nyfundne romerske grave.

RICHARDFoto: Richard Hall

Én af rejsens mange stjernestunder er besøget på The Holy Island Lindisfarne, hvor klostret blev angrebet og plyndret af vikinger i år 793 – året, der i dag markerer begyndelsen på Vikingetiden.

På Lindisfarne kan man opleve et stenhuggerarbejde, der fortæller om vikingeangrebet og man kan bese stedet, hvor den vigtigste person i den tidlige engelske kirkehistorie – St. Cuthbert – har levet og blev begravet. Hele historien om Lindisfarne og de berømte Lindisfarne Gospels bliver fortalt af den lokale hjælpepræst og forfatter Kate Tristame, der er en oplevelse i sig selv.

I dag ligger St. Cuthbert i Durham Cathedral, hvortil hans kiste blev bragt efter ca. 200 års omflakken fra kloster til kloster bl.a. på "flugt" fra de hedenske vikinger. Den mægtige normanniske Durham Cathedral er endnu et af højdepunkterne på dk4´s tidsrejse, men desværre er resterne af St. Cuthberts kiste fra slutningen af 600 tallet så hellige, at de ikke må filmes. Derimod kan seerne glæde sig over den overdådige kirke og synet af det kors, man fandt i St. Cuthberts kiste.

En tidsrejse gennem det arkæologiske Nordengland vil nødvendigvis komme til at handle om den tidligste kristendom, der er langt bedre dokumenteret her end i Danmark.

Whitby AbbeyFoto: Whitby Abbey

De allerældste kirker i England er fra 600 tallet og et besøg værd. I Jarrow ved Newcastle – Upon- Tyne ligger f.eks. én af landets tre ældste kirker, hvor man kan nyde Nordeuropas ældste glasmosaik. På en klippe højt hævet over Whitby ligger de spektakulære ruiner efter Whitby Abbey, der fik lov til at forfalde efter Henrik d. 8. brød med den Romersk Katolske Kirke. Den ældste kirke i brug ligger imidlertid i Escomb og blev bygget af keltere. Den lokale kordegn Derek Jago fortæller til dk4, at der er arkæologiske beviser på, at denne kirkes historie går helt tilbage til år ca. 640. – Der er en helt særlig stemning i og omkring Escomb Church, der er bygget af sten fra et nærliggende romersk fort.

Selvom der kun er ca. 2 % tilbage, er den helt store oplevelse i det nordligste England den 118 km. lange Hadrians Mur og ruinerne efter de 17 romerske forter langs muren. Muren blev opført på de højest beliggende områder nær den skotske grænse, og herfra oplever man f.eks. i ruinerne efter fortet Housesteads den storslåede natur, der også er en del af en rejse til Nordengland – en turistmæssigt set uopdaget juvel.

Annonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.